SERVER dataset: aenergi-prod
SERVER useCdn: true
SERVER baseUrl: https://beta.aenergi.no
BROWSER dataset:
BROWSER useCdn:
BROWSER baseUrl:
Nomeland kraftverk i Iveland kommune

Å Energi med et solid fundament for fremtidig vekst

01. mars 2023

Fusjonen mellom Agder Energi og Glitre Energi har etablert Norges største kraftkonsern med virksomhet i hele verdikjeden, fra produksjon til forbruker. Resultatet i 2022 viser økte inntekter og driftsresultat, samt styrket egenkapital og egenkapitalandel. Nyfusjonerte Å Energi er godt rigget for fremtidig vekst.

Det underliggende driftsresultatet i 2022 for Å Energi er 6,3 milliarder kroner (2021: 4,8 milliarder kroner), som gir et resultat etter skatt på 1,5 (1,9) milliarder kroner. Årsaken til et høyere driftsresultat, men et lavere resultat etter skatt, skyldes en vesentlig økning i skattebelastningen. Fusjonen ble gjennomført med virkning fra 1. desember 2022.

- Å Energi har et solid fundament, både operasjonelt og finansielt. Dette er nødvendig når vi skal produsere mer fornybar energi, skape ny industri og styrke forsyningssikkerheten, sier Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi.

Skatteøkningene som regjeringen innførte i 2022, har imidlertid medført en svekket investeringskapasitet til å sette i gang nye prosjekter og oppgraderinger av vannkraftverk, samt redusert mulighet til å tilby fastpriskontrakter. Hele 76 prosent av konsernets resultat før skatt går tilbake til samfunnet i form av overskuddsskatt, grunnrenteskatt og høyprisbidrag.

- Skatteskjerpelsene har skapt usikkerhet knyttet til investeringsbeslutninger, og flere prosjekter i vår portefølje blir ulønnsomme som følge av det nye skattesystemet. Et viktig signal og skritt i riktig retning er å fjerne høyprisbidraget, og garantere at det ikke blir erstattet med noe tilsvarende, forklarer Syvertsen.

Ønsker mer av alt – raskere

Å Energi produserte 6,2 TWh vannkraft i 2022. Dette er 30 prosent lavere enn i 2021, noe som skyldes både lite nedbør gjennom året og en usikker energisituasjon i Europa. Nå er imidlertid vannmagasinene over normalt nivå og forsyningssikkerheten ser god ut for resten av vinteren. Å Energi-konsernet har en normalårsproduksjon fra vannkraft på 11,3 TWh.

Fremover skal Å Energi realisere gevinstene av fusjonen, og gripe markedsmuligheter som kommer som følge av den grønne omstillingen. Å Energi inngår i konsortier på havvindfeltene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II, og lanserte i desember en ambisjon om bakkemontert solenergi innen 2026.

– Fusjonen gir oss bedre vekstmuligheter og økt kompetanse, og allerede nå har vi identifisert muligheter for å øke kraftproduksjonen vår. Vi ønsker å produsere langt mer kraft, og vi støtter energikommisjonens signaler om mer av alt – raskere, sier Syvertsen, og legger til:

- For å nå de ambisiøse målsetningene innen 2030 er vi avhengig av forutsigbare rammebetingelser som stimulerer til investeringer i både økt produksjon, styrket forsyningssikkerhet og nye industrielle satsinger, sier Syvertsen.

Usikker energisituasjon og rekordhøye priser

Den usikre energisituasjonen bidro til rekordhøye kraftpriser i 2022. Gjennomsnittlig spotpris i Sør-Norge (NO2) var på rekordhøye 213 øre/kWh, en økning på 179 prosent fra 2021. Som følge av prissikring har konsernets inntekter fra kraftproduksjon vært vesentlig lavere enn spotprisene i 2022.

I 2022 hadde Å Energi et underliggende driftsresultat på 6 289 millioner kroner, mot 4 810 millioner kroner i 2021. Det underliggende resultatet etter skatt ble 1 515 millioner kroner, mot 1 923 millioner kroner i 2021. I tallene for 2022 for Å Energi, inngår tall for Agder Energi med 12 måneder og tall for Glitre Energi for desember måned. Det rapporterte IFRS-resultatet etter skatt ble 166 millioner kroner (2 062 millioner kroner) og hvor hovedforskjellen mot underliggende resultat skyldes urealiserte verdiendringer på finansielle kontrakter.

Fusjonen mellom Agder Energi og Glitre Energi har etablert Norges største kraftkonsern med virksomhet i hele verdikjeden, fra produksjon til forbruker.

Vannkraft er fundamentet i det nye konsernet, og omfatter en årlig produksjon på rundt 11,3 TWh fra 72 hel- og deleide kraftverk i Agder og Buskerud. Gjennom fusjonen ble også Norges nest største nettselskap etablert, med over 320 000 nettkunder i Buskerud og på Agder.

Selskapet forvalter og handler med mer enn 30 TWh kraft i Norden, og er Norges største selskap innen strømsalg til bedrifter og har over 200 000 strømkunder i privatmarkedet.

Gjennom partnerskap har Å Energi store, industrielle satsinger innen havvind, hydrogen, sol og batteri, med ambisjon om å skape en fremtid drevet av ren energi.

Steffen Syvertsen
Konsernsjef Å Energi
Mobil 90 92 84 15

Håkon Levy
Konserndirektør Finans og virksomhetsstyring
Mobil 95 86 93 99