SERVER dataset: aenergi-prod
SERVER useCdn: true
SERVER baseUrl: https://www.aenergi.no
BROWSER dataset:
BROWSER useCdn:
BROWSER baseUrl:

Corio og Å Energi lanserer første utfordring i innovasjonskonkurranse for havvind

Å Energi og Corio Generation inviterer norske og internasjonale startup og scaleup selskap til å løse oppgaven å få kontroll på en flytende havvindturbin som har mistet sin forankring. Utfordringen er en del av Norwegian Offshore Winds Accelerator program, og ble 14. mars lansert på energikonferansen Slush’D i Mandal. Vinneren vil bli presentert på Floating Wind Days i Haugesund 30 mai.

14. mars 2024

Flytende havvind er på vei til å bli en ny stor norsk industri. Norwegian Offshore Wind (NOW) Accelerator skal bidra til løsninger som legger til rette for den videre utviklingen. Dette skjer gjennom en prosess som kombinerer kunnskapen til etablerte aktører i havvindbransjen med andre innovative selskaper som vil bidra til å utvikle nye teknologiløsninger. Corio Generation og Å Energi i Nordvegen Vind lanserte denne uken første utfordring i NOW Accelerator på energikonferansen Slush’D i Mandal.

- Å få kontroll på en flytende havvindturbin som har mistet forankringen er blant utfordringene som må løses bedre. Det er svært lite sannsynlig at det skjer, men like fullt noe vi må ha gode prosedyrer for å håndtere, dersom det skulle skje. Corio Generation og Å Energi i Nordvegen Vind-konsortiet, ønsker derfor innspill på og utvikle innovative og smarte løsninger som kan gjøre denne oppgaven effektivt, forklarer ansvarlig for Å Energi sin satsing på havvind Jarle Dyrdal.

En vindturbin som har løsnet fra forankringen kan bli skadet selv eller skade andre deler av en havvindpark, installasjoner til havs, skipsfart, mennesker, natur og miljø. Å løse denne utfordringen på en smidig måte, vil derfor være en prioritert oppgave for selskapene som utgjør Nordvegen Vind konsortiet.

- Norske bedrifter med bakgrunn fra skipsfart og offshore industri har gode forutsetninger for å utvikle løsninger til å håndtere slike situasjoner. Det finnes rutiner for å håndtere skip og flytende oljeinstallasjoner som har løsnet fra festene, men det er ikke gitt at disse er de mest effektive for havvindturbiner. Som en av verdens ledende havvindutbyggere vet vi hvor viktig samarbeid er for å utvikle nasjonale havvindsatsninger. Vi ser derfor fram til å diskutere og utvikle ideer sammen med forslagsstillerne i ukene og månedene som kommer, forklarer senior floating offshore wind specialist Roberts Proskovics i Corio Generation.

Målgruppen for NOW Accelerator er startups, scaleups, gründere og annet næringsliv innenfor havvind. Å Energi og havvindselskapet Corio Generation er partnere i satsningen, sammen med en rekke andre utviklere og leverandører. Corio og Å Energi står bak «Nordvegen Vind» som satser på å utvikle flytende havvind på Utsira Nord. Vinneren i konkurransen vil samarbeide med eksperter i Corio Generation og Å Energi om å utvikle vinnerkonseptet videre. Vinneren vil også få muligheten til å presentere løsningen for den internasjonale havvindindustrien på Floating Wind Days i Haugesund 30. mai.

- Vi er glade for at vi nå har lansert den første utfordringen i akseleratorprogrammet og har stor tro på at det å løse utfordringer som denne vil gi viktige bidrag i arbeidet med å bygge fundamentet for en stor norsk havvindindustri. I tiden som kommer kan selskap som ønsker å løse utfordringen registrere seg på https://bit.ly/3vasOi4. Deretter blir det en utsilingsprosess fram til vinneren blir presentert når vi samler hele den internasjonale havvindindustrien i Haugesund på Floating Wind Days i mai, sier Narve Hansen, som leder NOW Accelerator

De øvrige partnerne i akseleratoren Seaway, Vattenfall, Deep Wind Offshore, Ørsted, Fred Olsen Seawind, Seagust, Equinor, Hafslund Eco og EDF skal lansere sine utfordringer de kommende månedene.