SERVER dataset: aenergi-prod
SERVER useCdn: true
SERVER baseUrl: https://www.aenergi.no
BROWSER dataset:
BROWSER useCdn:
BROWSER baseUrl:
Zara Jolin Solberg, lærling i Å Energi Vannkraft

Folka i Å

Vil du lære mer om vannkraft? Det ville lærlingen Zara også

Lærlingen Zara Jolin Solberg har valgt seg en utdannelse som få i Norge tar. Hun skal nemlig bli energioperatør, og drømmen er å kunne jobbe fulltid med vannkraft. Men hvordan får du en fot inn i bransjen?

Zara visste tidlig at hun ville gå noe innenfor elektrofaget. Første året på videregående lærte hun om energioperatørfaget, og da hun bestemte seg for riktig retning tok hun saken i egne hender og søkte seg en lærlingplass et helt år før hun skulle ut i praksis. Valget falt på Å Energi.

– Jeg var fast bestemt på å få jobb i Å. Jeg hadde hørt mye bra om bedriften, og de tilbød akkurat det jeg hadde lyst til å lære mer om. Allerede etter første periode som lærling her var jeg sikker på at jeg hadde tatt riktig valg.

Som energioperatørlærling i Glitre har hun fått prøvd seg på et bredt spekter av oppgaver, men det er spesielt én oppgave Zara setter ekstra pris på.

– Vi driver med alt fra elektro og mekanisk arbeid til jobbing med vannveier og tilsynsrunder. Jeg liker veldig godt at arbeidsdagene er så varierte, men det er nok tilsynsrundene som er min favoritt. Da inspiserer du vannkraftverk ved å gå etter en liste, lese av ulike timetellere, vaske filtre og lignende. Utenom det skal du bruke sansene til å se, lukte og høre etter unormale lyder, lukter og væsker.

I lærlingtiden har hun spesielt jobbet mye med drift og forebyggende vedlikehold av forskjellige vannkraftverk. Å Energi, avdeling Øst, har til sammen tre vassdrag med 21 tilhørende vannkraftverk. Zara forteller at hun har fått jobbe på alle vassdragene for å få en god oversikt over hele produksjonslinja.

– Jeg har lært utrolig mye av tiden min her, spesielt om hvordan man drifter og vedlikeholder et kraftverk. Jeg har til og med vært på damsikkerhetskurs og lært om oppbygging av en dam, sier hun og ler. 

– Jeg kunne nok ikke hatt en bedre lærlingplass enn dette, både sosialt og faglig.

Zara Jolin Solberg

Flere unike goder

Zara forteller at hun håper på å kunne fortsette i en lignende stilling etter hun tar fagprøven. En av grunnene er nærheten til naturen.

– Interessen min for vannkraft kommer av at jeg liker miljøet rundt vassdragene, med vannveien og fossefallene. Det er rett og slett veldig fint å jobbe med og du får muligheten til å være mye ute i stedet for å sitte på et fast kontor.

Energioperatørlærlingen er foreløpig den eneste jenta som jobber ute på drift i Å Energi, men hun understreker at alle har tatt henne veldig godt imot.

– Det er ingen forskjellsbehandling her. Vi er en gjeng som er glad i humor og godt humør og det satses mye på et godt arbeidsmiljø. Det er mye latter og vi drikker kaffe sammen hver morgen og ettermiddag. Det er alltid veldig hyggelig stemning her og lett å bli kjent med folk.

Zara forteller at hun anbefaler alle kommende lærlinger som er interessert i vannkraft å søke seg til Å Energi.

– Jeg kunne nok ikke hatt en bedre lærlingplass enn dette, både sosialt og faglig. Det er også mange fine goder her, som er litt unikt for bransjen. Det har vært mulighet for å jobbe overtid om man vil det, og da får du muligheten til å tjene litt mer enn lærlinglønna. Du tjener ganske mye mer enn du ville gjort ellers, for når det går over i overtid får du fagarbeiderlønn i stedet for lærlinglønn. Jeg kunne også ta fri under hele russetida, som passet bra siden jeg var på buss. Vi får reisefleks til og fra jobb som jeg tok ut i fri. Det var utrolig deilig mens de andre på bussen var på skolen.

Planene hennes fremover er først og fremst å ta fagbrev for å bli en energioperatør, men etter dette håper Zara på å kunne fortsette i selskapet.

– Jeg vil gjerne fortsette med vannkraft, for det har jeg fått en stor interesse for. På sikt tenker jeg å videreutdanne meg, men først og fremst håper jeg på å kunne fortsette i Å Energi.