SERVER dataset: aenergi-prod
SERVER useCdn: true
SERVER baseUrl: https://www.aenergi.no
BROWSER dataset:
BROWSER useCdn:
BROWSER baseUrl:
Aleksander L. Andersen, spesialrådgiver Miljø Å Energi

Folka i Å

Biologen Aleksander tar vare på miljøet under byggeprosesser

Aleksander L. Andersen er utdannet biolog og jobber som spesialrådgiver innen miljø for Å Energi Vannkraft. Det høres kanskje rart ut at en biolog er ansatt i et kraftselskap, men for å ivareta naturen så mye som mulig er vi helt avhengige av kompetansen til Aleksander.

– Det har alltid vært en forståelse her for at miljøhensyn er viktig. Det er helt nødvendig for å få gjort det vi skal og det blir stadig mer fokus på miljø, som i samfunnet generelt. Verden vil ha mer fornybar energi, som er fordelaktig for oss, men da må vi også ta de riktige hensyn.

Dette inkluderer å kartlegge arealer i forkant av utbygging for egnethet, sikre at vernede områder og rødlistede arter ivaretas og se på hvilken verdi naturen der har. Noen områder er mer sårbare enn andre, og da er det opp til Aleksander å sørge for at kunnskapsgrunnlaget er godt. Dette ansvaret inkluderer også mange varierte oppgaver.

– Jeg jobber bredt innen vannkraft og miljø, og er involvert i hele prosjektløpet frem til ferdige kraftverk og dammer står klare. Jeg jobber også mye opp mot fiskebestander sammen med innleide konsulenter og forskere. Ved behov settes det ut fisk i magasinene vi drifter. Jeg har også jobbet mye med restaurering av vassdragsnatur ved å blant annet legge ut gytegrus eller opparbeide nye leveområder for fisk. Oppgavene inkluderer også miljøsertifisering av kraftverk etter internasjonale standarder.

Aleksander L. Andersen, spesialrådgiver Miljø i Å Energi

Kraft og natur

Inntil nylig jobbet Aleksander mye med oppfølgingen av selskapets største byggeprosjekt de siste årene – Fennefoss kraftverk i Evje og Hornnes kommune. Dette omtaler han fortsatt som et spennende prosjekt, hvor han blant annet har arbeidet med sikring av forurenset grunn i området.

– Fennefoss kraftverk ble satt i drift i 2023 og produserer nå fornybar energi tilsvarende årsforbruket til rundt 3000 boliger. Her utnytter vi vannkraften fra det 7,8 meter høye fallet i Fennefoss, samtidig som vi har forvandlet et tidligere sterkt forurenset nikkelverksområde til et attraktivt grøntområde. Det har vært et omfattende prosjekt, og veldig givende å få være en del av, sier han.

Men det er ikke bare vannkraft som står i fokus for Å Energi. Det satses også videre på andre typer fornybar energi.

– Nå jobber jeg også litt med solkraft. Så lenge prosjektene påvirker natur og miljø, er det viktig å ha med miljøfaglig kompetanse. Det er utrolig spennende å få være med på slike nye satsinger – jeg får stadig nye utfordringer og lærer noe hele tiden.

– Dette er et fint sted å jobbe. Det er tradisjon for å bli godt ivaretatt i både opp- og nedgangstider, og jeg opplever det som en trygg arbeidsplass.

Aleksander L. Andersen

Tradisjon for å bli ivaretatt

Han understreker at en satsing på utbygging av vannkraft og annen fornybar energi er helt nødvendig for å nå klimamål, spesielt siden behovet for fornybar energi øker mye i årene som kommer. I forbindelse med den nye satsingen tror han også det på sikt vil bli behov for flere nye kolleger. Selv trives Aleksander godt på arbeidsplassen.

– Dette er et fint sted å jobbe. Det er tradisjon for å bli godt ivaretatt i både opp- og nedgangstider, og jeg opplever det som en trygg arbeidsplass. Det er godt miljø og en uformell tone, med flinke og hyggelige folk og en god kultur for å dele kunnskap og hjelpe hverandre på tvers av avdelinger.

– Jeg kan anbefale folk å søke seg hit. Nå som vi har slått oss sammen til Å Energi blir vi et enda større fagmiljø og får flere nye oppgaver og muligheter – det er med andre ord en spennende tid i vente.