SERVER dataset: aenergi-prod
SERVER useCdn: true
SERVER baseUrl: https://www.aenergi.no
BROWSER dataset:
BROWSER useCdn:
BROWSER baseUrl:
Rygene kraftverk
Rygene kraftverk

Natur og miljø

Ålevandring gjennom Rygene kraftverk

Ny dokumentasjon viser at åleyngelen klarer å forsere spaltetrappa på Rygene, Norges lengste i sitt slag.

06. juni 2024

I 2021 ble det bygget fisketrapp, en såkalt spaltetrapp, ved Rygene kraftverk i Nidelva. Trappa ble primært bygget for passering av oppvandrende fisk, og da spesielt laks og sjøørret.

Ved godkjenning av trappa pekte NVE på en usikkerhet knyttet til om åleyngelen (glassål) ville klare å ta seg opp slike fisketrapper, og

Etter observasjon av åleyngel i trappa i 2022, påpekte NVE og Statsforvalter at det er ønskelig å dokumentere hvordan trappa fungerer for slik oppvandring.

Åleyngel i laksetrappa
Åleyngel i laksetrappa ved Rygene kraftverk

Med bakgrunn i dette ble det derfor plassert ut kameraer i øvre del av trappa sommeren 2023. En gjennomgang av filmmaterialet viser at oppvandrende åleyngel er fanget av både over- og undervannskameraene.

Åleyngelen klarte å komme seg opp trappa ved å klatre på de fuktige trappevangene eller ved å svømme og krype langs bunnen gjennom spaltene.

Gjennom dette arbeidet er det dokumentert at åleyngelen klarer å forsere spaltetrappa på Rygene, som er Norges lengste i sitt slag.

Dette til tross for den tidligere etablerte oppfatningen om at åleyngel ikke klarer å ta seg opp slike trapper.

Dokumentasjonen fra Rygene har på denne måten bidratt til å frambringe ny og viktig kunnskap om ålevandring forbi kraftverk.