Våre prosjekter
Mer fornybar energi fra Buskerud
Mellom to av Norges største innsjøer – Randsfjorden og Tyrifjorden – planlegges et nytt Randselva kraftverk. Når det etter planen settes i drift vil det årlig kunne produsere ren, fornybar energi til rundt 11 000 boliger.
- Hvis klimamålene skal kunne nås må vi produsere mye mer fornybar energi som erstatning for fossile energikilder. Randselva kraftverk vil være et verdifullt bidrag både for det grønne skiftet og for verdiskapingen i samfunnet både i byggefasen og ikke minst når vannkraftproduksjonen kan settes i gang, sier Jan Erik Eldor, konserndirektør Vannkraft i Å Energi.
Å Energi eier 50% av Hadeland Kraft. Hadeland Kraft eier igjen 50% av Viul Kraft som er det selskapet som planlegger å bygge Randselva kraftverk Buskerud. Kraftverket skal utnytte fallet i Randselva, som går fra Randsfjorden til Tyrifjorden. Det nye kraftverket vil årlig kunne produsere 217 GWh vannkraft, det tilsvarer energibehovet til rundt 11 000 boliger.
For å kunne redusere utslipp, få lavere kraftpriser, utvikle ny næringsvirksomhet og skape flere arbeidsplasser, er det behov for mye mer fornybar kraft i Norge.
- De neste ti årene vil vi derfor årlig investere mellom 1 og 1,5 milliarder kroner i nye prosjekter og oppgraderinger av eksisterende anlegg, sier Eldor.
Bedre utnyttelse av ressursene
I dag er det fire kraftverk i Randselva; Bergerfoss, Kistefoss, Askerudfoss og Viul. Disse er av eldre dato og har et betydelig behov for oppgradering. De utnytter heller ikke hele fallet i elva, slik at vannkraftproduksjonen er lavere enn det som er mulig å oppnå.
Randselva kraftverk vil utnytte hele fallet og dermed vil vannkraftproduksjonen øke betydelig mer enn om de eksisterende fire kraftverkene ble oppgradert.
Det nye kraftverket er planlagt med inntak i Randselva ved Bergerfoss og utløp i Steinsfjorden eller alternativ nedstrøms Viulfossen.
Veien videre
Viul Kraft har sendt melding til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om byggeplanene.
Det er utarbeidet en konsekvensutredning med fagrapporter som redegjør for virkningene på natur, miljø og samfunn. Neste steg nå er å sende søknad om konsesjon til NVE, som vil sende saken på høring. NVE vil så sende sin innstilling til Energidepartementet for sluttbehandling.
Når konsesjon eventuelt foreligger Viul Kraft vil det bli foretatt en beslutning om kraftverket skal realiseres eller ikke.
Viul Kraft legger vekt på å ha en god dialog med kommunen og øvrige interessenter i området i den videre prosessen.
Etter planen kan Randselva kraftverk starte vannkraftproduksjonen i 2029/2030.