SERVER dataset: aenergi-prod
SERVER useCdn: true
SERVER baseUrl: https://www.aenergi.no
BROWSER dataset:
BROWSER useCdn:
BROWSER baseUrl:
Kraftverk, vann, skog, vei. Foto.

Øker produksjonen og styrker driftssikkerheten i Steinsfoss kraftverk

Å Energi investerer over 400 millioner kroner i en omfattende oppgradering av Steinsfoss kraftverk i Vennesla. Det vil øke den fornybare vannkraftproduksjonen med rundt 10 GWh samtidig som driftssikkerheten forbedres.

Å Energi

24. June 2025

– Vi gjennomfører nå en full overhaling av kraftverket for å sikre høy oppetid og stabil produksjon i tiårene som kommer. Det nye løpehjulet alene vil gi en produksjonsøkning på 10 GWh i året. Dette er et bidrag til konsernets strategi om å øke kraftproduksjonen og sikker effektiv drift, sier Jan Erik Eldor, konserndirektør Vannkraft i Å Energi.

I løpet av de neste ti årene har Å Energi ambisjon om å utvikle og oppgradere vannkraftanlegg for mer enn 10 milliarder kroner.

- Oppgradering av Steinsfoss er et viktig strategisk prosjekt, og legger til rette for å bedre forsyningssikkerheten, kutte klimautslipp og skape nye arbeidsplasser, sier Eldor.

Økt kraftproduksjonen
Steinsfoss kraftverk ligger inne i fjellet på vestsiden av Otra, omlag en kilometer nord for Grovane i Vennesla kommune i Agder. Kraftverket har tre aggregater, to av dem ble satt i drift i 1957 og 1958, mens det tredje ble satt i drift i 1985.

Kraftverket gjennomgår omfattende oppgraderinger av en rekke tekniske løsninger og komponenter.

Det innebærer blant annet rehabilitering av turbinen og generatoren i det ene aggregatet, samt å skifte ut løpehjulet i dette. Et nytt løpehjul med bedre virkningsgrad vil kunne øke vannkraftproduksjonen med rundt 10 GWh  i året, som gir nok strøm til over 600 gjennomsnittsboliger.

Det nye løpehjulet med oljefritt nav og høytrykks servosystem vil redusere faren for oljeforurensning i Otra, som er en god lakseelv og populær for laksefiskere.

Samtidig oppgraderes høyspentanlegget fra 50 til 132 kV, noe som styrker regionalnettet og legger til rette for videre elektrifisering i området. Det er også gjennomført omfattende rassikring i fjellsiden over kraftverket, med nye fanggjerder montert ved hjelp av helikopter.

Oppgradering av Dam Beihølen
Kraftverket har to vanninntak i Beihølen, fire kilometer nord for selve anlegget. Her er det gjort betydelige forbedringer for å redusere behovet for å senke vannstanden ved vedlikehold. I 2026 installeres en ny varegrind som hindrer greiner og avfall fra å skade turbinene. I tillegg skal store stålluker og ventiler i vanntunnelen byttes ut for å sikre effektiv drift og redusere produksjonstap.

– Oppgraderingen av Steinsfoss er et godt eksempel på hvordan vi kan hente ut mer kraft fra eksisterende anlegg, samtidig som vi tar hensyn til miljø og lokalsamfunn, sier Eldor.

Prosjektet ferdigstillelse mot slutten av 2026.

Ringvirkninger for leverandører
Det er mange firmaer som involveres i ulike deler av prosjektet, og på den måten skapes ringvirkninger for flere lokale og regionale aktører, som:

VEF Entreprenør, TT Anlegg, Egeland Rør, Otera/Omexom, Glitre Nett, Lindland Maskin, Andritz, Voith, Nordisk Fjellsikring, Helitrans, O.E. Hagen, Fasseland Mekaniske Verksted, Østerbø Solutions, ERV Teknikk, EB Elektro, Rambøll, Landmåler Sør, Multiconsult, Norconsult og Siemens Energy.

Fakta:

Steinsfoss kraftverk ligger i Otravassdraget i Vennesla kommune.

  • Det utnytter tre fall i Otra; Steinsfoss, Paulenfoss og Urfoss.
  • Kraftverket produserer årlig 589 GWH, som tilsvarer det gjennomsnittlige forbruket til 36.800 boliger. Når oppgraderingen er ferdig vil produksjonen kunne øke til 598 GWh, eller rundt 37.400 boliger.
  • Installert effekt: 105 MW.
  • Steinsfoss kraftverk er TÜV-sertifisert. Det er en bekreftelse på at strømmen er produsert fra fornybare kilder, og at produksjonen kan tilskrives en identifiserbar kilde.
Kraftverk, vann, skog, vei, Foto.
Steinsfoss kraftverk produserer årlig 589 GWH, som tilsvarer det gjennomsnittlige forbruket til 36.800 boliger. Når oppgraderingen er ferdig vil produksjonen kunne øke til 598 GWh, som kan dekke energibehovet til rundt 37 400 boliger.
Dam, vann, skog, himmel. Foto.
Steinsfoss kraftverk har vanninntak i dam Beihølen, som også blir betydelig oppgradert. Det skal blant annet installeres en ny grind som hindrer greiner, søppel og lignende fra å følge med vannet inn i turbinene i kraftverket.
Mann i dress, ute i gate. Foto.
. Dette prosjektet er en viktig del av våre planer om å investere rundt 10 milliarder kroner de neste 10 årene i oppgradering av kraftanleggene våre, og utvikling av nye prosjekter, sier Jan Erik Eldor, konserndirektør Vannkraft i Å Energi.