Vi trenger tempo, ikke flere utsettelser
Fremtidens fornybare kraftforsyning vil basere seg på kjent teknologi. – Vi trenger tempo, ikke flere utsettelser, sier Steffens Syvertsen i Å Energi.
Norge har dårlig tid dersom vi skal nå klimamålene i 2030. Konsernsjef i Å Energi, Steffen Syvertsen, er tydelig på hva som hindrer en raskere grønn omstilling.
– Jeg vet ikke om Norge når regjeringens mål om 55 prosent kutt i klimautslippene i 2030. I dag går omleggingen fra fossil til fornybar energi for sakte. Derfor må utbyggingen av fornybar energi og nett komme opp i et tempo som står i stil med våre klimaforpliktelser. Det haster mer enn noen gang, formaner konsernsjefen.
Flere analyser peker på en strammere kraftbalanse frem til 2030. Så langt i år har det kun blitt satt i drift 177 MW ny fornybar kraftproduksjon i Norge, ifølge Elhub. Det er betydelig lavere enn tidligere år. Konsekvensen er at flere store klima- og industriprosjekter avlyses eller utsettes.
Utfordringen er tempoet i kraft- og nettutbygging, påpeker Syvertsen. Han mener norsk omstilling ikke har tid til flere utsettelser. Frem til den første havvindparken leverer kraft en gang tidlig på 2030-tallet, vil mer fornybar kraft i det Nordiske kraftmarkedet komme fra kjente teknologier som vannkraft, landbasert vindkraft og solkraft.
– Vi trenger ikke finne på noe helt nytt. På kort sikt er det viktigste er å øke kraftproduksjonen av- og distribusjonen fra modne fornybarteknologier.
Nordisk kraftpotensial
Kraftforsyningen i Norden er dels forent gjennom et felles marked, og dels gjennom fysisk tilknytning via kabler. Vannkraft står for den største kraftforsyningen i Norden, med norsk ledertrøye. Landbasert vindkraft står sterkt i Sverige, Finland og Danmark og øker i Norge, mens Sverige og Finland leverer mye kraft fra store kjernekraftverk. Danmark har kommet lengst innen havvind, men vil bli fulgt av de øvrige nordiske landene utover på 2030-tallet.
– Vi trenger ikke finne på noe helt nytt. På kort sikt er det viktigste er å øke kraftproduksjonen av- og distribusjonen fra modne fornybarteknologier, sier Syvertsen.
– Det handler om folks arbeidsplasser, inntekt og velferd. Det handler om lokal verdiskapning i hele landet. Taper vi det av syne risikerer vi å ikke få med oss befolkningen i energiomstillingen.
Omstillingen krever folkelig støtte
Mer fornybar energi er avgjørende for å sikre industri og arbeidsplasser. Når folkelig mostand er til hinder for tempoet i omstillingen må vi huske på behovet for lønnsom vekst i næringslivet, forklarer Syvertsen.
– Det handler om folks arbeidsplasser, inntekt og velferd. Det handler om lokal verdiskapning i hele landet. Taper vi det av syne risikerer vi å ikke få med oss befolkningen i energiomstillingen, sier konsernsjefen.
I tillegg krever utbygging av ny kraft nesten alltid arealinngrep. De siste årene har en rekke kraftprosjekter skapt konflikter og debatter.
– Behovet for mer fornybar energi og ivaretakelse av natur er kanskje det største dilemmaet vi står overfor. Derfor er vi nødt til å bruke arealet på en god måte, ivareta det biologiske mangfoldet og begrense inngrep i naturen, sier Syvertsen.
Å Energi mener utviklingen krever mer ansvarlige utbyggere. Fornybarkonsernet erkjenner at all kraftutbygging har konsekvenser for arealbruk, naturinngrep og lokalsamfunn. Nøkkelen er å bygge så skånsomt som mulig. Ny teknologi og gjennomtenkt lokalisering gir nye muligheter.
Skal løse samfunnets energiutfordringer.
Å Energi visjon er å gi kraft til en fornybar fremtid. I praksis betyr det store investeringer innen kraftproduksjon og strømnett. Syvertsen og co er allerede godt i gang.
– Vi trenger selskaper som går foran og tar på seg de store prosjektene. Det vil vi i Å Energi, og vi skal levere på vårt viktige samfunnsoppdrag om å levere ren energi for at samfunnet skal fungere, avslutter Syvertsen.